Točka zapisnika

7. Predlog Sklepa o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2025

Uvodno obrazložitev je podala Sanja Malej, vodja Oddelka za proračun, finance in gospodarstvo, ki je povedala, da se po določilih 18. člena Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča vrednost točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča na območju občine Medvode določi do konca leta za naslednje leto s sklepom Občinskega sveta Občine Medvode, na predlog župana. Predlaga se uskladitev z inflacijo, ki je v obdobju januar 2023 do december 2023 znašala 4,2%. Odmera za leto 2023 je znašala 1.895.000 EUR, ob zvišanju točke za leto 2024 ter predlaganem povišanje v letu 2025, se pričakuje odmero za leto 2025 v višini 2.170.000 EUR. Pojasnila je, da ob tem velja da se NUSZ plačuje za leto vnaprej, torej tudi za leto 2025 v celoletni višini, da davčni organ izda odločbe po uradni dolžnosti na podlagi občinskega odloka in vrednosti točke za leto 2025 in da NUSZ določi zavezancem davčni organ na podlagi podatkov občine, do 30. 6. 2025 oziroma v roku treh mesecev po prejemu popolnih podatkov. Na podlagi navedenega občinska uprava predlaga, da Občinski svet Občine Medvode predlagani sklep sprejme.

To točko je obravnavala tudi Statutarno pravna komisija. Predsednica komisije ga. Zvonka Hočevar je povedala, da je komisija obravnavala predlog Sklepa o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2025 in ugotavlja, da je v skladu z veljavno zakonodajo. Dodala je, da je bil glede na pobudo občinskega sveta k letnemu usklajevanju z inflacijo na seji komisije podan predlog, da bi bilo usklajevanje z inflacijo avtomatično. Povedala je, da je bilo na seji pojasnjeno, da to ni mogoče in da mora občinski svet potrditi vsakokratno usklajevanje z inflacijo.

To točko je obravnaval tudi Odbor za razvoj občine. Predsednik odbora g. Uroš Medar je povedal, da je odbor obravnaval in sprejel predlog Sklepa o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2025 in predlaga občinskemu svetu, da ga obravnava in sprejme.

To točko je obravnaval tudi Odbor za kmetijstvo in gozdarstvo. Predsednik odbora g. Štefan Čebašek je povedal, da je odbor obravnaval in sprejel predlog Sklepa o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2025 in predlaga občinskemu svetu, da ga obravnava in sprejme. Dodal je, da so člani med razpravo v odboru izrazili zadovoljstvo, da se mehanizem za ureditev NUSZ razvija tudi na kmetijah. Pojasnil je, da so na odboru ugotovili, da je uskladitev z inflacijo realna in potrebna.

Predsedujoči je pozval člane občinskega sveta k razpravi. V razpravi so sodelovali g. Uroš Medar, g. Dragan Djukić in g. Stanislav Ulanec.

G. Uroš Medar je povedal, da je na Odboru za razvoj potekala razprava o dolgotrajnosti postopkov, ko želijo kmetovalci preseliti ali razširiti svojo obrt in tako plačujejo NUSZ za bodoča stavbna zemljišča, čeprav gre v naravi za kmetijske obdelovalne površine in izrazil zadovoljstvo, da je bo situacija s sprejetjem novega OPN uredila. Podal je mnenje, da je odmera NUSZ eden glavnih virov prihodkov občine, ki je namenjen investicijam. Podal je stališče, da bo potrebno po njegovem mnenju v kratkem sklicati sestanek občinskega sveta glede iskanja rešitve situacije, ko občina od leta 2016 do 2023 ni usklajevala NUSZ-ja z inflacijo, čeprav je bila inflacija 26,4 odstotna. Pojasnil je, da je občina iz tega razloga v omenjenih letih prejemala premalo sredstev. Dodal je, da je bil to razlog za zvišanje cen v letu 2024 za 9,8 odstotkov, saj je občina na ta način nadomestila primanjkljaj. Kljub temu je občina še vedno prejela 16,6 odstotkov investicijskih sredstev iz naslova NUSZ manj kot bi jih sicer. Podal je predlog, da se o iskanju rešitve člani občinskega sveta pogovorijo znotraj svojih svetniških skupin in hkrati predlagal, da bi se razlika lahko zmanjšala tudi na način, da bi se cene pri naslednjem usklajevanju z inflacijo dvignile več kot znaša sama inflacija.

G. Dragan Djukić je povedal, da se strinja z mnenjem g. Medarja in podal stališče, da je večina stroke mnenja, da je NUSZ neskladen z Ustavo RS, vendar hkrati predstavlja največji priliv v občinske proračune. Podal je pobudo, da občinska uprava opozori Vlado RS za realizacijo reforme NUSZ-ja in uskladitev z nepremičninsko zakonodajo. Vsoto, ki jo občine v proračun prejmejo iz naslova NUSZ, bi lahko nadomestili z dodatnim sofinanciranjem občin s strani države. Podal je stališče, da je zakonodaja, ki ureja NUSZ zastarela, ki pa ne ustreza več današnjim razmeram. Pojasnil je, da lastniki nepremičnin ob nakupu oziroma gradnji plačajo komunalni prispevek in vse pripadajoče dajatve in davščine. Plačevanje NUSZ pa pomeni, da lastniki pravzaprav plačujejo občini oziroma državi davek na svojo lastnino.

G. Stanislav Ulanec je podal stališče, da podražitve pri občanih niso nikoli dobrodošle. Podal je vprašanje, zakaj se uskladitev z inflacijo ni izvedla že prej, saj se NUSZ plačuje že od leta 2023.

Predsedujoči je odgovoril, da je skoraj 1.000.000 EUR NUSZ od lani izdanega slabega 2.000.000 EUR NUSZ zapadlo v plačilo v letošnjem letu. Razlog za tako odločitev občine je, da je čakala na odločitev Vrhovnega sodišča RS, kamor je vložila izredno pravno sredstvo revizije zoper neugodno sodbo drugostopenjskega sodišča. Pojasnil je, da je občina predlani na podlagi NUSZ pridobila 1.900.000 EUR, lani po uskladitvi z inflacijo nekaj čez 2.000.000 EUR, letos pa 2.170.000 EUR , kar pomeni, da povišanja niso visoka. Dodal je, da občina več kot polovico NUSZ pridobi od pravnih oseb.

Predsedujoči je zaključil razpravo in v sprejem predlagal naslednji SKLEP 9: Občinski svet Občine Medvode sprejema predlog Sklepa o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2025.

Prisotnih je bilo 20 članov občinskega sveta. ZA sklep je glasovalo 20 članov. Sklep je bil sprejet.

Občinski svet Občine Medvode sprejema predlog Sklepa o vrednosti točke za izračun nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za leto 2025.