Točka zapisnika

8. Predlog Odloka o spremembi Odloka o razglasitvi kmečkih objektov in domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena - hitri postopek

Uvodno obrazložitev je podala Teja Zajec, iz Oddelka za splošne, premoženjsko pravne in družbene zadeve, ki je povedala da je Občinski svet Občine Medvode na 25. seji dne 13.09.2005 sprejel Odlok o razglasitvi kmečkih objektov in domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 86 z dne 26.09.2005 in s katerim je za kulturne spomenike lokalnega pomena razglasil devet enot dediščine, med drugim tudi enoti Dol pri Medvodah – Dolinčkova domačija in Goričane – Hiša Goričane 23. Nadalje je Občinski svet Občine Medvode na svoji 3. seji dne 23.12.2014 sprejel Odlok o spremembi in dopolnitvi Odloka o razglasitvi kmečkih objektov in domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 97 z dne 30.12.2014 in s katerim se je spremenilo poimenovanje enote dediščine v Dol pri Medvodah –Dolinčkova domačija (pred spremembo: Dol pri Medvodah – Hiša Dol). S strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije smo prejeli poziv k spremembi Odloka o razglasitvi kmečkih objektov in domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena zaradi porušitve objekta Goričane 23 (enota dediščine Goričane – Hiša Goričane 23), saj je hiša skoraj v celoti porušena. Kljub ukrepanju Inšpektorata za kulturno dediščino v letu 2017, ki je lastniku izrekel globo z odločbo o prekršku, zaradi rušenja in odstranitve – nedovoljenega posega, je od takrat objekt propadel do te mere, da nadaljevanje postopka izreka nadomestnega ukrepa ni več smiselno. Skladno z navedenim je objekt potrebno derazglasiti, kar opravi občina, ki ga je za spomenik lokalnega pomena razglasila, šele nato se lahko objekt izbriše iz registra. Pri pripravi predloga te spremembe odloka pa je bilo ugotovljeno, da je bila z Odlokom o spremembi in dopolnitvi Odloka o razglasitvi kmečkih objektov in domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena narejena le sprememba enote dediščine v Dol pri Medvodah – Dolinčkova domačija v 1. členu odloka, medtem ko je poimenovanje te enote v 2. in 3. členu odloka ostalo nespremenjeno, tj. Dol pri Medvodah – Hiša Dol 5. S predlagano spremembo odloka predlagamo, da se opravi tudi ta tehnični popravek odloka. Ker gre za manj pomembni spremembi odloka, občinskemu svetu predlagamo, da obravnavani odlok obravnava in sprejme po hitrem postopku v skladu s 85. členom Poslovnika Občinskega sveta Občine Medvode.

To točko je obravnavala tudi Statutarno pravna komisija. Predsednica komisije ga. Zvonka Hočevar je povedala, da je komisija obravnavala predlog Odloka o spremembi Odloka o razglasitvi kmečkih objektov in domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena po hitrem postopku in ugotavlja, da je v skladu z veljavno zakonodajo. Dodala je, da je bilo podano vprašanje glede možnosti sofinanciranja objektov kulturnega pomena, vendar je občinska uprava na seji pojasnila, da v konkretnem primeru občina ni lastnik nepremičnine. Možno pa je kandidiranje na javnem razpisu za kulturno dediščino kamor se posamezniki lahko prijavijo za sofinanciranje obnove objektov.

To točko je obravnavala tudi Komisija za varstvo naravne in kulturne dediščine. Predsednik komisije g. Ladislav Vidmar je povedal, da je komisija obravnavala in sprejela predlog Odloka o spremembi Odloka o razglasitvi kmečkih objektov in domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena in predlaga občinskemu svetu, da ga obravnava in sprejme po hitrem postopku.

To točko je obravnaval tudi Odbor za kmetijstvo in gozdarstvo. Predsednik odbora g. Štefan Čebašek je povedal, da je odbor obravnaval in sprejel predlog Odloka o spremembi Odloka o razglasitvi kmečkih objektov in domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena in predlaga občinskemu svetu, da ga obravnava in sprejme po hitrem postopku. Dodal je, da je odbor razpravljal o nedopustnosti propadanja stavb, ki so bile razglašene za kulturni spomenik. Pojasnil je, da je bil na seji podan predlog, da se Zavodu za kulturno dediščino predlaga, da pripravijo oziroma uskladijo ustrezno zakonodajo, ki bo v zadostni meri varovala zaščitene objekte pred propadom.

Predsedujoči je pozval člane občinskega sveta k razpravi. V razpravi sta sodelovala g. Ladislav Vidmar in g. Štefan Čebašek.

G. Ladislav Vidmar je pojasnil, da je na Komisiji za naravno in kulturno dediščino potekala razprava o porušeni Hiši Goričane 23, glede katere so se člani komisije strinjali, da obnova zaradi prevelikih poškodb na objektu ni več mogoča, kar je zapisano tudi v gradivu podanem s strani občinske uprave. Podal je stališče, da je za objekte v lasti občine odgovorna občina oziroma občinski svet, pri objektih v zasebni lasti pa je zakonodaja pomanjkljiva. Tudi v slednjem primeru je obnova objektov možna s pomočjo razpisov na ravni občine ali države. Pojasnil je, da je v občini preostalo še osem objektov, ki so razglašeni za kulturno dediščino, in sicer Župnišče Smlednik 41, Hiša Hraše 45, Hiša Osolnik 3, Dolinčkova domačija, Hiša komandanta Staneta 16, Domačija Seničica 29, Gospodarsko poslopje pri Brezovica 1 in Domačija Belo 1. Podal je pobudo, da bo občina morala spremljati navedene objekte in ukreniti kar lahko, da ne propadejo. Podal je pobudo občanom, ki se odločajo za priglasitev objekta za kulturno dediščino naj na občini pridobijo informacije glede postopka in vzdrževanja objekta.

Štefan Čebašek je podal stališče, da je problem propadanja objektov večji kot se zdi na prvi pogled in izpostavil, da je stavba zdravstvenega doma leta propadala. Podal je pobudo, da naj se lastnik, ki ne zmore ali nima namena vzdrževati objekta, oglasi na občini, kjer bodo skupaj skušali najti rešitev, kot na primer s subvencijami ali pa da bi občina propadajoče objekte odkupila in obnovila. Podal je pobudo naj Komisija za kulturno dediščino spremlja stanje zaščitenih objektov v občini.

Predsedujoči je dodal, da je občinski svet v okviru 2. dopisne seje že podprl primer, ki ga navaja g. Čebašek. Na tej seji je občinski svet podprl odločitev občinske uprave, da se eno izmed še originalno zgrajenih hiš v medvoškem mestnem jedru odkupi in ohrani. Podlago za to možnost ima občina v Odloku o predkupni pravici Občine Medvode, ki v času propadanja stare stavbe zdravstvenega doma še ni veljal. Občina sedaj ta odlok ima in lahko pravočasno odkupi stavbe, ki so za občino izjemnega pomena. Dodal je, da je bilo na odborih večkrat izpostavljeno vprašanje v poplavah uničene brvi v Vikrčah, tudi zaradi pogostih sprememb odloka in pojasnil, da brv v Vikrčah ni bila nikoli nikjer razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena in je bila zgolj vnesena kot tehnična dediščina v register kulturne dediščine. Kar pomeni, da je Zavod za varstvo kulturne dediščine pristojen spremembo vnesti v svojo evidenco.

Predsedujoči je zaključil razpravo in v sprejem predlagal naslednji SKLEP 10: Občinski svet Občine Medvode sprejema predlog Odloka o spremembi Odloka o razglasitvi kmečkih objektov in domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena.

Prisotnih je bilo 20 članov občinskega sveta. ZA sklep je glasovalo 20 članov. Sklep je bil sprejet.

Občinski svet Občine Medvode sprejema predlog Odloka o spremembi Odloka o razglasitvi kmečkih objektov in domačij za kulturne spomenike lokalnega pomena.
Sprejet