Točka zapisnika

9. Osnutek Odloka o spremembi Odloka o enkratni nagradi za novorojence v Občini Medvode - skrajšani postopek

Uvodno obrazložitev je podala Martina Kutnar iz Oddelka za splošne, premoženjsko pravne in družbene zadeve, ki je povedala, da je Občinski svet Občine Medvode je dne 21. junija 2017 sprejel Odlok o enkratni denarni nagradi za novorojence v Občini Medvode, s katerim je občina uredila dodeljevanje enkratne denarne nagrade za novorojence staršem oz. zakonitim zastopnikom novorojenega otroka z območja Občine Medvode. Višina enkratne denarne nagrade je določena v znesku 220,00 EUR neto. Glede na to, da se je stopnja inflacije od junija 2017, ko je bil sprejet odlok in do decembra 2023 zvišala za 23,1 %, občinska uprava predlaga, da se tudi vrednost nagrade iz 220,00 EUR poviša na 270 EUR. Ker gre za manj zahtevno dopolnitev odloka, saj se višina enkratne denarne nagrade le usklajuje s stopnjo inflacije, v ničemer pa ne spreminja obstoječe ureditve odloka, občinskemu svetu občinska uprava predlaga, da v skladu s 86. členom Poslovnika Občinskega sveta Občine Medvode na isti seji obravnava osnutek in predlog odloka. Pojasnila je, da se bo odlok uporabljal od 1. 1. 2024 dalje. V proračunu je v ta namen zagotovljenih 30.000,00 EUR.

To točko je obravnavala tudi Statutarno pravna komisija. Predsednica komisije ga. Zvonka Hočevar je povedala, da je komisija obravnavala osnutek Odloka o spremembi Odloka o enkratni nagradi za novorojence v Občini Medvode in ugotavlja, da je v skladu z veljavno zakonodajo. Občinskemu svetu Občine Medvode predlaga, da ga sprejme po skrajšanem postopku. Dodala je, da je bil enako kot pri ostalih točkah, ki so obravnavala podražitve, tudi v tem primeru podan predlog, da bi se cene sproti usklajevale z inflacijo.

To točko je obravnaval tudi Odbor za družbene dejavnosti. Članica odbora ga. Saša Rožič je povedala, da je odbor obravnaval in sprejel osnutek Odloka o spremembi Odloka o enkratni nagradi za novorojence v Občini Medvode in predlaga občinskemu svetu, da ga obravnava in sprejme po skrajšanem postopku.

Predsedujoči je povedal, da je v prejetem gradivu graf, ki prikazuje, da je bilo leta 2012 v občini Medvode rojenih 209 novorojencev, v lanskem letu pa so rojstva upadla na 103 novorojence. Trend je od leta 2012 padajoč. Pojasnil je, da je bil prirast v Medvodah, ki je v preteklosti izrazit, najbrž posledica priseljevanja.

Predsedujoči je pozval člane občinskega sveta k razpravi. V razpravi so sodelovali ga. Saša Rožič, g. Ladislav Vidmar in g. Stanislav Ulanec.

Ga. Saša Rožič je povedala, da je bilo na seji odbora izpostavljeno, da je znesek enkratne nagrade za novorojence simboličen. Podala je pobudo, da se omenjeni znesek poviša, kar je bilo predlagano tudi na seji odbora. Višina zneska bo določena na eni izmed naslednjih sej odbora, oziroma do obravnave rebalansa proračuna.

G. Ladislav Vidmar je povedal, da je znesek, ki ga starši prejmejo ob rojstvu otroka nagrada zanje, vendar zvišanje tega zneska natalitete ne bo povišalo. Podal je stališče, da je občina pripravljena zvišati višine nagrad ob vsaki inflaciji, ob tem pa je bolj zadržana ob usklajevanju višine dajatev občanov z inflacijo, kar kaže na korektno ravnanje občine do svojih občanov.

G. Stanislav Ulanec je podal stališče, da v imenu Nestrankarske liste Sotočje podpira obravnavani predlog, vendar bi občina morala razmisliti, ali je ob upoštevanju teh podatkov smiselno graditi velike šole.

Predsedujoči je pojasnil, da občinska uprava letno spremlja aplikacijo Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, imenovano Sokol o številu šoloobveznih otrok. Na podlagi teh informacij se bo odločalo kako veliko šolo je s prostorskega vidika smiselno načrtovati.

Predsedujoči je zaključil razpravo in v sprejem predlagal naslednji SKLEP 11: Občinski svet Občine Medvode sprejema osnutek Odloka o spremembi Odloka o enkratni nagradi za novorojence v Občini Medvode.

Prisotnih je bilo 20 članov občinskega sveta. ZA sklep je glasovalo 20 članov. Sklep je bil sprejet.

Predsedujoči je v sprejem predlagal naslednji SKLEP 12: Občinski svet Občine Medvode sprejema predlog Odloka o spremembi Odloka o enkratni nagradi za novorojence v Občini Medvode.

Prisotnih je bilo 20 članov občinskega sveta. ZA sklep je glasovalo 20 članov. Sklep je bil sprejet.

Občinski svet Občine Medvode sprejema osnutek Odloka o spremembi Odloka o enkratni nagradi za novorojence v Občini Medvode.
Občinski svet Občine Medvode sprejema predlog Odloka o spremembi Odloka o enkratni nagradi za novorojence v Občini Medvode.