Točka zapisnika

4. Predlog Sklepa o potrditvi mandata nadomestnemu članu Občinskega sveta Občine Medvode

Uvodno obrazložitev je podala ga. Sonja Rifel, vodja Oddelka za splošne, premoženjsko pravne in družbene zadeve, ki je povedala, da iz Poročila Občinske volilne komisije izhaja, da je v skladu s 37. a členom Zakona o lokalni samoupravi, Zakonom o lokalnih volitvah in Statutom Občine Medvode Župan Občine Medvode dne 7. 3. 2024 obvestil občinski svet, da je članica Občinskega sveta Občine Medvode Katarina Galof dne 4. 3. 2024 podala odstopno izjavo zaradi spremembe naslova stalnega prebivališča in selitve izven občine Medvode, s katero odstopa z mesta članice občinskega sveta in vseh ostalih funkcij, ki so ji bile dodeljene iz tega naslova. Na podlagi Zakona o lokalni samoupravi mandat člana občinskega sveta, ki je podal odstopno izjavo preneha z dnem, ko je podal odstopno izjavo županu. Povedala je, da mora župan v roku 8 dni od prejema odstopne pisne izjave obvestiti občinski svet in občinsko volilno komisijo. Občinska volilna komisija je v skladu z 41. členom Zakona o lokalnih volitvah pristojna, da ugotavlja rezultate glasovanja in razglasi kateri člani občinskega sveta so izvoljeni. V 30. členu določa, da ob prenehanju mandata članu občinskega sveta izvoljenemu na proporcionalnih volitvah, postane član občinskega sveta kandidat, ki bi bil izvoljen, če ne bi bil izvoljen član občinskega sveta, ki mu je mandat prenehal. Če kandidat, ki bi po tem zakonu postal član občinskega sveta za preostanek mandatne dobe v 8 dneh ne sporoči, da sprejema funkcijo, se ta pravica prenese na naslednjega kandidata z iste liste kandidatov. Pojasnila je, da iz poročila o izidu rednih volitev, dne 20. 11. 2022 izhaja, da bi zaradi odstopa Katarine Galof, ki je kandidirala pod listo Nestrankarska lista Sotočje za preostanek mandatne dobe postal kandidat z Nestrankarske liste Sotočje Matejko Trampuš. Kandidat, ki bi postal član občinskega sveta mora v roku 8 dni sporočiti, da sprejema funkcijo. Občinska volilna komisija je dne 13. 3. 2024 pozvala Matejka Trampuša, da jo v roku 8 dni obvesti, če sprejema funkcijo člana občinskega sveta. Kandidat je v predpisanem roku podal pisno izjavo, da mandat sprejema. Občinska volilna komisija zato predlaga Občinskemu svetu Občine Medvode, da Matejku Trampušu, Studenčice 53, Medvode potrdi mandat člana občinskega sveta. Dodala je, da bo njegov mandat trajal do izteka mandata občinskega sveta v sedanji sestavi.

Predsedujoča je pozvala člane občinskega sveta k razpravi. V razpravi je sodeloval g. Stanislav Ulanec.

G. Stanislav Ulanec se je v imenu Nestrankarske liste Sotočje zahvalil dosedanji članici občinskega sveta dr. Katarini Galof za uspešno delo v občinskem svetu in pozdravil novega nadomestnega kandidata Matejka Trampuša.

Predsedujoča je v sprejem predlagala naslednji SKLEP 3: Občinski svet Občine Medvode potrjuje mandat nadomestnemu članu Občinskega sveta Občine Medvode.

Prisotnih je bilo 21 članov občinskega sveta. ZA sklep je glasovalo 21 članov. Sklep je bil sprejet.

Predsedujoča je nadomestnega člana Občinskega sveta Občine Medvode g. Matejka Trampuša povabila, da zasede svoje mesto in se pridruži ter sodeluje pri 10. seji občinskega sveta. G. Matejko Trampuš se je Občinskemu svetu Občine Medvode zahvalil za soglasno podporo in povedal, da si želi dobrega sodelovanja s člani občinskega sveta in občinsko upravo. Dodal je, da se bo trudil funkcijo opravljati pošteno, korektno in v dobrobit občankam in občanom Medvod.

Občinski svet Občine Medvode potrjuje mandat nadomestnemu članu Občinskega sveta Občine Medvode.