Točka zapisnika

6. Predlog Sklepa o imenovanju člana Nadzornega odbora Občine Medvode

Uvodno obrazložitev je podal g. Ivo Rep, predsednik Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki je povedal, da je Žan Marinkovič dne 9. 1. 2024 župana občine in predsednika Nadzornega odbora seznanil, da je spremenil stalno prebivališče in ni več občan občine. Občinski svet je na 9. seji dne 28. 2. 2024 sprejel sklep o prenehanju njegovega mandata. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju: komisija) je v skladu s 55. členom Statuta dne 7. 3. 2024 javnosti posredovala poziv za predlaganje kandidata za nadomestnega člana Nadzornega odbora Občine Medvode. Javni poziv je bil objavljen na spletni strani Občine Medvode. Ob upoštevanju pogojev za članstvo v nadzornem odboru, določenih v 55. in 56. členu Statuta in v javnem pozivu za predlaganje kandidatov, nadomestnega člana Nadzornega odbora imenuje občinski svet na predlog komisije izmed občanov občine Medvode za obdobje do izteka mandata Nadzornega odbora. Povedal je, da so do roka 22. 3. 2024 na občino prispele 3 ovojnice, ki jih je komisija odprla na svoji 5. seji dne 9. 4. 2024. Komisija je ugotovila, da so bile vse vloge oddane pravočasno. Med prejetimi vlogami sta bili dve vlogi popolni, ena prispela vloga pa je bila nepopolna, saj ni vsebovala dokazil navedenih v javnem pozivu. Komisija je glasovala o obeh kandidatih, katerih vlogi sta bili popolni. Za nadomestnega člana je bil predlagan kandidat, ki je zbral največje število glasov. Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja predlaga Občinskemu svetu Občine Medvode v sprejem predlog Sklepa o imenovanju Draga Perkiča, nadomestnega člana Nadzornega odbora Občine Medvode. Dodal je, da je tudi druga kandidatka za članico nadzornega odbora izpolnjevala vse pogoje za članstvo, vendar je pri odločitvi članov komisije prevladalo dejstvo, da je g. Perkič v preteklosti že imel izkušnje z delom v nadzornem odboru. Komisija si želi, da bi neizbrana kandidatka ponovno podala prijavo za članstvo v nadzornem odboru ob naslednji sestavi novega mandata.

Predsedujoča je pozvala člane občinskega sveta k razpravi. V razpravi so sodelovali g. Mirko Javeršek, g. Ivo Rep, g. Štefan Čebašek, ga. Zvonka Hočevar in g. Stanislav Ulanec.

G. Mirko Javeršek je podal stališče, da je bila tretja kandidatka, katere prijava je bila nepopolna, doktorica znanosti. Podal je stališče, naj komisija v prihodnje kandidata pozove na dopolnitev, če ugotovi, da prejeta vloga ni popolna. Podal je stališče, da ima občutek, da se pri imenovanju na funkcije izogiba izobraženih posameznikov.

Repliko je podal g. Ivo Rep, ki je povedal, da komisija pri svojem delu ni mogla spregledati dejstva, da so bili pogoji pod katerimi je posamezna kandidatura obravnavana zapisani v javnem pozivu občine. Slednji je bil objavljen 7. 3. 2024. Povedal je, da je bilo časa za prijavo dovolj in podal stališče, da je potrebno dobro prebrati vsebino objave in pogoje za kandidaturo na posamezno funkcijo, kjer je bilo zahtevano, da kandidat predloži dokazila o izobrazbi.

G. Štefan Čebašek je podal vprašanje, ali pravila na podlagi katerih deluje Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja določajo, da se ne pozove na dopolnitev kandidate, ki podajo nepopolne prijave na podlagi javnih pozivov, ali pa je bila to avtonomna odločitev komisije.

Ga. Zvonka Hočevar je podala stališče, naj se v prihodnje v javnem pozivu navede, da komisija nepopolnih vlog ne bo obravnavala. Pojasnila je, da bi se v takem primeru izognili tovrstni razpravi.

Nina Cirman iz Oddelka za splošne, premoženjsko pravne in družbene zadeve je pojasnila, da je Javni poziv za predlaganje kandidata za nadomestnega člana Nadzornega odbora Občine Medvode vseboval določilo, da Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja nepopolnih vlog ne bo obravnavala.

Ga. Zvonka Hočevar je podala stališče, da je v tem primeru jasno, da se nepopolnih vlog ne obravnava.

G. Stanislav Ulanec je podal stališče, da kot član Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja želi poudariti, da komisija med obravnavo kandidatur na seji dobi zaprte kuverte. Zato pred obravnavo na seji, kandidata, ki ni podal vseh dokazil ni mogoče pozvati na dopolnitev. Podal je stališče, da je bilo na zadnji seji komisije dogovorjeno, da se rok izteka poziva ne določi več do 12. ure, kot je bilo to določeno v javnem pozivu za imenovanje predstavnika ustanovitelja v Svet OŠ Medvode in Svet OŠ Simona Jenka Smlednik, temveč do 24. ure na dan določen za potek roka. Dodal je, da čeprav je bila tretja kandidatka kot doktorica znanosti kompetentna za izpolnjevanje funkcije v nadzornem odboru, njene vloge ni bilo mogoče obravnavati, ker ni predložila vseh dokazil.

Repliko je podala ga. Zvonka Hočevar, ki je povedala, da so vse vloge vedno v zaprtih kuvertah in se na morebitno dopolnitev pozove šele takrat, ko se kuverte odpre. Dodala je, da je bistvo v tem, da se v javni poziv napiše, da se nepopolnih vlog ne bo obravnavalo. Povedala je, da je tudi Statutarno pravna komisija v primerih, ki jih je navedel g. Ulanec, predlagala, da se rok v bodoče izteče do 24. ure določenega dneva in ne več do 12. ure, in sicer se lahko odda priporočeno po pošti.

Predsedujoča je v sprejem predlagala naslednji SKLEP 8: Občinski svet Občine Medvode sprejema predlog Sklepa o imenovanju Draga Perkiča, nadomestnega člana Nadzornega odbora Občine Medvode.

Prisotnih je bilo 22 članov občinskega sveta. ZA sklep je glasovalo 20 članov. Sklep je bil sprejet.

Občinski svet Občine Medvode sprejema predlog Sklepa o imenovanju Draga Perkiča, nadomestnega člana Nadzornega odbora Občine Medvode.